11Σεπ

Έχοντας προχωρήσει σε αυτό το ταξίδι (δες προηγούμενα άρθρα), θα έχεις αρχίσει ήδη να παρατηρείς πως πολλές από τις αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεσαι και αισθάνεσαι για το φαγητό και το σώμα σου θα «συμβαίνουν από μόνες τους». Πράγματι, έτσι συμβαίνει τις περισσότερες φορές, ακριβώς επειδή ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής αποτελεί πάνω από όλα ένα πρωτόκολλο αυτο-φροντίδας. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως όλη αυτή η προσέγγιση είναι ικανή από μόνη της να σε βάλει σε μια διαδικασία να νοιάζεσαι περισσότερο για εσένα και να σε φροντίζεις συνολικά. Έτσι, όταν φτάνουμε στην 8η Αρχή, θα είσαι πολύ πιο έτοιμος να την υποδεχθείς και να την ενσωματώσεις και αυτή στη ζωή σου.

8η Αρχή: Δείξε Σεβασμό προς το Σώμα σου

Πώς μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου, εάν βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση πολέμου μαζί του; Πώς γίνεται να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, όταν προσπαθείς να τιμωρήσεις το σώμα σου για αυτό που είναι; Πολύ απλά, δε γίνεται. Με το Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής αναπτύσσεις μία τελείως διαφορετική οπτική για το σώμα σου. Παύεις πια να το βλέπεις σαν έναν εχθρό σου και συνειδητοποιείς την πραγματική του αξία. Αντιλαμβάνεσαι το ρόλο του στη ζωή σου και αρχίσεις να αναγνωρίζεις όλα όσα σου προσφέρει καθημερινά από τη στιγμή που γεννήθηκες μέχρι σήμερα. Όλα αυτά που θεωρούσες δεδομένα ή ακόμη και αγνοούσες, ακριβώς επειδή είχες απορροφηθεί τόσο πολύ από τις δίαιτες και το κυνήγι αλλαγής του σώματός σου που είχες φτάσει στο σημείο να μη βλέπεις τίποτα άλλο πέρα από αυτό.

Τίποτα άλλο πέρα από την επιφάνεια. Διότι η εμφάνιση του σώματος αποτελεί καθαρά και μόνο ένα επιφανειακό στοιχείο. Δε δείχνει τίποτα για το ποιος είσαι ως άτομο. Δε δείχνει τίποτα για την αξία σου. Δε δείχνει τίποτα για την προσωπικότητά σου. Δε δείχνει τίποτα για τις αρετές σου, τις ικανότητές σου, τα χαρίσματά σου, τα ταλέντα σου και όλα όσα σε κάνουν να είσαι μοναδικός και αξιαγάπητος. Κοιτάζοντας μονάχα το πώς φαίνεται το σώμα σου, ξέχασες να ζεις. Γιατί πίστεψες πως το «φαίνεσθαι» έχει μεγαλύτερη αξία από εσένα τον ίδιο. Τώρα πια, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Θέλεις να κερδίσεις ξανά το σεβασμό προς το σώμα σου -και έχεις κάνει ήδη σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα πια αποδέχεσαι το σώμα σου ως ένα κομμάτι του εαυτού σου και αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όλα όσα κάνεις χάρη σε αυτό. Τώρα πια κερδίζεις ξανά την αγάπη προς το μοναδικό σπίτι, μέσα στο οποίο θα βρίσκεσαι για μια ζωή: το σώμα σου.

9η Αρχή: Κίνηση ->Νιώσε τη Διαφορά

Ένα από τα πράγματα που με θλίβει ιδιαίτερα σχετικά με την Κουλτούρα της Δίαιτας, είναι ότι έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους μία τελείως προβληματική στάση απέναντι και στη σωματική δραστηριότητα. Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής έρχεται να σου υπενθυμίσει πως η σωματική δραστηριότητα ή αλλιώς η άσκηση ΔΕΝ αποτελεί μέθοδο δίαιτας. Η Δίαιτα ήταν αυτή που χρησιμοποίησε την άσκηση με λάθος τρόπο, υποτιμώντας την πραγματική της αξία.

Τώρα θα έχεις την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου και με την άσκηση και να αρχίσεις να την προσεγγίζεις ως μια έμπρακτη μορφή αυτο-φροντίδας και σεβασμού προς το σώμα σου. Πώς αισθάνεσαι όταν κάνεις άσκηση; Πώς νιώθεις μετά; Ποια είναι τα οφέλη που αντιλαμβάνεσαι πως σου χαρίζει; Όλες αυτές οι ερωτήσεις είναι πολύ βασικές, ώστε να αντιληφθείς μόνος σου τους τρόπους, με τους οποίους η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τη διάθεση, αλλά και τη συνολική ποιότητα της ζωής σου. Πάντα με σεβασμό προς το σώμα, σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες, δίνοντας έμφαση στην ευχαρίστηση και επιτρέποντας στον εαυτό σου να ξεκουραστεί όποτε το χρειάζεται, αντιλαμβάνοντας πως ο ύπνος και η χαλάρωση είναι εξίσου ευεργετικά με την κίνηση.

10η Αρχή: Τίμησε το Σώμα σου με Ήπια Διατροφή

Ύστερα από όλη αυτή την εσωτερική δουλειά που έχει προηγηθεί, είσαι σε θέση να συμπεριλάβεις μέσα στις διατροφικές σου επιλογές και τον παράγοντα της θρεπτικής αξίας των τροφίμων. Τώρα μπορείς να παρατηρείς όχι μόνο τα επίπεδα πείνας στο σώμα σου ή τι θα ικανοποιήσει τους γευστικούς σου κάλυκες, αλλά και τι είναι αυτό που θα σε κάνει να αισθανθείς ευχάριστα μέσα στο σώμα σου και θα σου προσφέρει ενέργεια. Μόνο όταν έχεις πετάξει από πάνω σου τα κατάλοιπα από τη Νοοτροπία της Δίαιτας και έχεις κάνει πραγματική ειρήνη με το φαγητό, θα έχεις τη δυνατότητα να φιλτράρεις τις γνώσεις γύρω από τη διατροφή μέσα από τη δική σου σοφία σώματος.

Θα είσαι σε θέση να κατανοήσεις πως μία επιστήμη εξ’ ορισμού δεν μπορεί να είναι απόλυτη. Γι’ αυτό, χρειάζεται πάντοτε να διαθέτεις κριτική σκέψη και να ελέγχεις τις πηγές, από τις οποίες ενημερώνεσαι. Τα έγκυρα επιστημονικά δεδομένα μαζί με την ικανότητα να ακούς και να σέβεσαι το σώμα σου, αποτελούν τον πολύτιμο συνδυασμό που σε οδηγεί στην Αυθεντική Υγεία. Έτσι, υιοθετώντας τις Αρχές του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής κάνεις καλό όχι μόνο στο σώμα σου, αλλά και στην ψυχή και το πνεύμα σου. Αυτό σημαίνει πραγματική αρμονία. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να το ζήσεις κι εσύ.

Συνοψίζοντας, το παρόν άρθρο αποτελεί το τελευταίο από τα συνολικά τρία άρθρα, μέσα από τα οποία είχα την ευκαιρία να σου μιλήσω για τους λόγους που με έχουν κάνει να επιλέξω να πρεσβεύω το Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής.

Είναι κάτι διαφορετικό, είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι που αξίζει να το δοκιμάσεις και εσύ.

Σου εύχομαι τα καλύτερα!

*Να θυμάσαι πως ΑΞΙΖΕΙΣ μια υγιή σχέση με το φαγητό & το σώμα σου-ανεξάρτητα από το πώς δείχνει το σώμα σου αυτή τη στιγμή.

Το πρώτο μου ψηφιακό βιβλίο με τίτλο «Βγες από τον φαύλο κύκλο της δίαιτας» κυκλοφόρησε!

X