12Αυγ

Όπως είδαμε και σε προηγούμενο άρθρο, τα επιχειρήματα που με κάνουν να εκδηλώνω την αγάπη μου για το Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής είναι πολλά. Και ουσιαστικά.

Ας συνεχίσουμε, λοιπόν, με τις επόμενες 3 (από τις συνολικές 10) αρχές, από τις οποίες διέπεται, διερευνώντας τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει κάθε μία εξ αυτών.

Έχεις πλέον καταλάβει για τα καλά –ακόμη κι αν κάποιες στιγμές μέσα σου τρομάζεις– πως η Νοοτροπία της Δίαιτας είναι υπεύθυνη για πολλές από τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές που εμφάνιζες και εσύ κατηγορούσες άδικα τον εαυτό σου. Το να ακούς το σώμα σου με φιλική περιέργεια έχει γίνει πια μια σημαντική προτεραιότητα στην καθημερινή σου ζωή και έχεις πετάξει από πάνω σου όσες λανθασμένες πεποιθήσεις που κουβαλούσες για καιρό.

Έτσι, ομαλά θα κινηθείς στον 5ο σταθμό.

5η Αρχή: Νιώσε τον κορεσμό

Η Κουλτούρα της Δίαιτας έχει κάνει το εξής μαγικό. Έχει κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άσχημα για τις φυσιολογικές, βιολογικές λειτουργίες του σώματός τους. Από τη μία, σε βάζει σε μια διαδικασία να προσπαθείς να «ελέγξεις» ή να «ξεγελάσεις» την πείνα σου και από την άλλη, σε τρομοκρατεί μη τυχόν και χορτάσεις πολύ -γιατί αυτό δεν είναι καλό δείγμα-, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να ΜΗΝ ξαναπεινάσεις -επειδή και αυτό είναι κακό.

Στο σημείο αυτό, κρίνω απαραίτητο να κάνω μία σύντομη διευκρίνιση, η οποία ενώ ακούγεται προφανής, νιώθω πως συχνά τείνουμε να την ξεχάσουμε.

Η πείνα είναι φυσιολογικό, βιολογικό αίσθημα του ανθρώπου. Δεν είναι κάτι, επάνω στο οποίο μπορούμε να έχουμε έλεγχο. Σκοπός δεν είναι να την «ξεγελάσουμε» -γιατί και να θέλαμε πολύ απλά δεν μπορούμε. Το σώμα μας είναι αυτό που γνωρίζει πόση ενέργεια χρειάζεται και εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να προσπαθούμε να ικανοποιούμε τις ανάγκες του με τον κατάλληλο τρόπο κάθε φορά.

Ναι, η 5η αρχή σχετίζεται με τον κορεσμό και εγώ μιλάω για την πείνα. Δεν το κάνω τυχαία. Πολύ απλά το ένα σχετίζεται με το άλλο. Το πότε ξεκινάς την κατανάλωση ενός γεύματος (σε τι επίπεδα πείνας βρίσκεσαι εκείνη τη στιγμή) φαίνεται πως έχει μεγάλη σύνδεση και με τη δυνατότητα που θα έχεις μετά να αισθανθείς τον κορεσμό σου. Επιπλέον, οι αντιλήψεις που έχεις σχετικά με την πείνα και τον κορεσμό παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σχέση που αναπτύσσεις με το φαγητό συνολικά.

Τι εννοώ; Μπορεί να σου έχουν μάθει πως πρέπει να καταναλώνεις συγκεκριμένες ποσότητες και να σταματάς ακόμη κι αν εσύ δεν χόρτασες. Ή να σου έχουν πει πως είναι καλό να σηκώνεσαι πάντα λίγο πεινασμένος από το τραπέζι. Και στις δύο περιπτώσεις, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχεις μια συνεχόμενη, ανικανοποίητη ανάγκη για ενέργεια (=τροφή) και ποτέ να μην βιώνεις τον επιθυμητό κορεσμό (=ποτέ να μην τρως τόσο όσο πραγματικά χρειαζόσουν ).

Όλο αυτό, όμως, κάπου θα εκφραστεί. Εάν έχεις διατροφικά «ξεσπάσματα» τις βραδινές ώρες, μη σου φαίνεται καθόλου απίθανο πως ένα από τα βήματα για τη κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης, μπορεί να σχετίζεται με τις πεποιθήσεις που έχεις για το πότε «πρέπει» να τρως και πότε να σταματάς.

6η Αρχή: Ανακάλυψε τον Παράγοντα της Απόλαυσης

«Τίποτα δε θα ήταν πιο κουραστικό από να τρως και να πίνεις, εάν ο Θεός δεν τα είχε κάνει να αποτελούν τόσο απόλαυση όσο και ανάγκη.»

Βολταίρος

Πράγματι, συχνά παραμελείται η αξία και η σημασία του να απολαμβάνει κανείς το φαγητό. Σαν κοινωνία φαίνεται πως έχουμε ξεχάσει ότι η τροφή, πέρα από πηγή θρέψης, είναι και πηγή ευχαρίστησης. Μάλιστα, ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, τα μηνύματα που πολλές φορές προωθούνται  από παντού δημιουργούν την εντύπωση πως η απόλαυση του φαγητού είναι κάτι ενοχικό. Οι άνθρωποι ντρέπονται να πουν πως τους αρέσει να τρώνε λες και είναι κάποιο αμάρτημα ή παραδέχονται με κάποια ειρωνεία για τον εαυτό τους πως «υποκύπτουν στους πειρασμούς».

Αναγνωρίζεις για άλλη μια φορά τις τελείως διαστρεβλωμένες αντιλήψεις που δημιουργεί η Κουλτούρα της Δίαιτας; Πώς, λοιπόν, να αναπτύξει κάποιος μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό, απαλλαγμένη από το άγχος, όταν αισθάνεται ενοχές ακόμη και στη σκέψη του να ευχαριστηθεί κάτι που του αρέσει;

Πλέον, όμως, όταν εσύ θα έχεις επιλέξει συνειδητά το δρόμο του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής, θα είσαι σε θέση να αντιληφθείς πόσο σημαντικό είναι το να θέτεις ως προτεραιότητα την ικανοποίηση από το φαγητό και έτσι, θα απολαμβάνεις τα οφέλη αυτής της προσέγγισης τόσο στη ψυχική όσο και τη σωματική σου υγεία.

7η Αρχή: Διαχειρίσου τα Συναισθήματα χωρίς να χρησιμοποιείς το φαγητό

Συναισθηματική κατανάλωση φαγητού/Συναισθηματική πείνα. Ένα θέμα που αφορά πολλούς, αλλά συνήθως ο τρόπος, με τον οποίο προσεγγίζεται φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Γιατί; Όταν δαιμονοποιείς το συναισθηματικό φαγητό και κάνεις τον άλλον να αισθάνεται άσχημα με τον εαυτό του, σίγουρα δεν τον βοηθάς. Πολύ απλά επειδή, αγνοείς παντελώς τους λόγους, για τους οποίους μπορεί να οδηγήθηκε στην κατανάλωση φαγητού απουσία βιολογικής πείνας.

Πώς μπορείς να ωφελήσεις κάποιον, όταν το μόνο που του προσφέρεις είναι ένα μόνιμο αίσθημα τύψεων και ενοχών; Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής θα σου δείξει ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι για να πλησιάσεις το συναισθηματικό φαγητό. Απαλλαγμένο από τη σκληρή αυτοκριτική και την ενοχή, βασισμένο στην αποδοχή και τη συνεχή καλλιέργεια της αυτο-συμπόνοιας. Με το αυτο-μαστίγωμα δεν άλλαξε ποτέ κανείς τον εαυτό του προς το καλύτερο.

«Το παράδοξο είναι πως όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου όπως είναι, τότε μόνο μπορώ να αλλάξω.»

Carl Rogers

Εξοικείωση με τα βιολογικά μηνύματα του κορεσμού από το σώμα σου…Απόλαυση…Αποτελεσματική διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού…

Και δεν έχουμε φτάσει καν στο τέλος.

Στο επόμενο άρθρο, σε περιμένουν οι 3 τελευταίες αρχές του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής και τα οφέλη που φέρνουν μαζί τους για δώρο με τελικό αποδέκτη…εσένα.

Συνέχισε…μπορείς!

Συνέχισε…το αξίζεις!

Το πρώτο μου ψηφιακό βιβλίο με τίτλο «Βγες από τον φαύλο κύκλο της δίαιτας» κυκλοφόρησε!

X