27Μαρ

Οι μέρες που διανύουμε είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Συχνά ευχόμαστε ο ένας στον άλλον «κουράγιο», «δύναμη», «υπομονή» και «αισιοδοξία». Πράγματι, όλα αυτά ακούγονται -και είναι- πολύ σημαντικά. Εξίσου ωφέλιμο, όμως, είναι να υποδεχόμαστε τα αληθινά μας συναισθήματα, όποια και εάν είναι αυτά κάθε φορά, χωρίς κριτική. Είναι απολύτως φυσιολογικό και ανθρώπινο να νιώθεις φόβο, μοναξιά, απογοήτευση και αβεβαιότητα.

Πιθανώς να είναι η πρώτη φορά στη ζωή σου που βιώνεις μία τέτοια κατάσταση, γι’ αυτό και ο εαυτός σου χρειάζεται τη φροντίδα σου περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Έχει ανάγκη για την κατανόησή σου, επιζητά με κάθε τρόπο την αποδοχή και την αγκαλιά σου.

Μιλάω καθημερινά με αρκετά άτομα είτε τα γνωρίζω προσωπικά είτε όχι και μου μεταφέρουν με αγωνία το πόσο μεγάλη πίεση δέχονται για το πώς «θα έπρεπε» να συμπεριφέρονται τώρα που μένουν σπίτι. Μου περιγράφουν με λεπτομέρεια πώς όλες αυτές οι συμβουλές υγιεινής διατροφής και άσκησης έχουν ενισχύσει μέσα τους ακόμη περισσότερο ένα αίσθημα ενοχών, ντροπής ή ακόμη και προσωπικής αποτυχίας.

Για το λόγο αυτό, αισθάνομαι την ανάγκη να τονίσω την πρόθεσή μου. Μοιράζομαι μαζί σου απλώς μερικές σκέψεις, μερικές ιδέες, που σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως σου ταιριάζουν ή θα έπρεπε να σου ταιριάζουν. Κράτησέ τες ή άφησε τες να φύγουν μακριά. Θυμήσου: το μοναδικό ζητούμενο είναι να προσφέρεις φροντίδα στον εαυτό σου και μονάχα εσύ είσαι ο πραγματικά ειδικός που μπορεί να αναγνωρίσει ποιες είναι οι αληθινές σου ανάγκες κάθε στιγμή.

Ιδέα νούμερο 1: Αποσυνδέσου από κάθε τι σου δημιουργεί επιπλέον άγχος

Άφησε το ένστικτό σου να μιλήσει ελεύθερα. Ποια άτομα ή/και ποιοι λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτοί που πολλές φορές αφότου διαβάζεις τις συμβουλές τους, στη συνέχεια νιώθεις να σε κατακλύζει ένα ακόμη πιο έντονο αίσθημα πίεσης;

Αναμφισβήτητα, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να σε βοηθήσουμε, μοιράζοντας μαζί σου όσες γνώσεις μπορεί να έχουμε. Όταν, όμως, αυτό γίνεται σε τόσο μεγάλη έκταση και εσύ είσαι συνεχώς εκτεθειμένος σε όλο αυτό τον καταιγισμό πληροφορίας, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να αισθάνεσαι συνεχώς ότι, «κάτι δεν κάνεις αρκετά καλά» και να μπαίνεις σε μία διαρκή διαδικασία σύγκρισης του εαυτού σου με άλλους.

Εντόπισε ποιοι λογαριασμοί σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου και αποδεσμεύσου από αυτούς. Σε περίπτωση που σε γενικές γραμμές πιστεύεις ότι, είναι αξιόλογοι λογαριασμοί, μπορείς να επιστρέψεις σε αυτούς όταν τα πράγματα θα έχουν πια επανέλθει στη φυσιολογική τους ροή και εσύ θα είσαι έτοιμος να διαχειριστείς οποιαδήποτε πληροφορία σου παρέχουν προς όφελός σου και με ηρεμία.

Ιδέα νούμερο 2: Δε χρειάζεται να είσαι τέλειος για να αξίζεις την αγάπη σου

Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η επένδυση σε ένα ισορροπημένο πρότυπο διατροφής είναι ένα από αυτά. Μην ανησυχείς όμως…Δε χρειάζεται να τα κάνεις όλα «τέλεια», από το πρωί μέχρι το βράδυ, 7 ημέρες την εβδομάδα, για να εξασφαλίσεις πως όντως προσφέρεις στον εαυτό σου το καλύτερο. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, ενδεχομένως να μην είναι και τόσο ρεαλιστικό σε πολλές περιπτώσεις.

Μια θρεπτική διατροφή δε σημαίνει πως πρέπει να υπάρχει σε κάθε γεύμα ένα «ουάου» συστατικό ή τρόφιμο, το οποίο προβάλλεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες. Ακόμη και ένα πορτοκάλι, ένα ακτινίδιο και λίγο μπρόκολο, όσο «ουάου» και εάν δεν ακούγονται, μπορούν να σου χαρίσουν τα πολύτιμα συστατικά τους! Γύρω σου θα βρεις αμέτρητες συνταγές με καινοτόμα συστατικά, υπέροχους και δημιουργικούς συνδυασμούς και πρωτότυπες ιδέες για σνακ.

Είσαι πολύ τυχερός που έχεις στη διάθεσή σου τόσο πλούσιο υλικό για να πειραματιστείς. Αλλά είσαι εξίσου τυχερός που μπορείς να προσφέρεις στο σώμα μας ό,τι χρειάζεται χωρίς να είναι απαραίτητο να κάνεις τίποτα το ξεχωριστό και ιδιαίτερο, όταν πολύ απλά αισθάνεσαι πως αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι λίγος χρόνος με τον εαυτό σου. Κάνοντας τίποτα. Μερικές φορές αυτό μπορεί να το έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από οτιδήποτε άλλο. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο να είναι και το πιο θεραπευτικό για εσένα.

«Μήνυμα» για το σπίτι

Οι στιγμές που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Πλαισίωσε τον εαυτό σου με στοργή και κατανόηση. Δώσ’ του ό,τι σου ζητάει, χωρίς να το κριτικάρεις και να είσαι σίγουρος πως θα σου το ανταποδώσει διπλά και τριπλά.

Και εάν αυτές οι ιδέες δε σε αγγίζουν πραγματικά…προσπέρασέ τες. Ο ειδικός του εαυτού σου είσαι μονάχα εσύ.

Σου εύχομαι καλή συνέχεια ό,τι και εάν κάνεις, όπου και εάν σε βρίσκει αυτό το άρθρο.

*Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε στις 27 Μαρτίου το 2020, κατά τη διάρκεια που βιώναμε τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορονοϊού στη χώρα μας.

Το πρώτο μου ψηφιακό βιβλίο με τίτλο «Βγες από τον φαύλο κύκλο της δίαιτας» κυκλοφόρησε!

X