04Ιούν

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής (Intuitive Eating) αποτελεί έναν επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο προσέγγισης της διατροφής, ο οποίος αναπτύχθηκε από δύο Διαιτολόγους-Διατροφολόγους τη δεκαετία του ’90 στην Αμερική και εστιάζει στη δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και το σώμα.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

Δεν είναι ένα ακόμη πρόγραμμα διατροφής. Δεν περιλαμβάνει διατροφικούς κανόνες και απαγορεύσεις και γενικότερα είναι ΚΑΤΑ της νοοτροπίας της δίαιτας.

Γιατί; Οι λόγοι είναι πολλοί και σημαντικοί, αλλά προς στιγμήν ας μείνουμε σε μία μόνο φράση που έχει αναφέρει η ίδια η Evelyn Tribole, η οποία είναι η μία από τις δύο διαιτολόγους που ανέπτυξαν το Διαισθητικό Τρόπο Διατροφής και αξίζει να ακουστεί:

<<Η βιομηχανία της Δίαιτας είναι η μοναδική που πουλάει ένα προβληματικό προϊόν και οι καταναλωτές κατηγορούν τον εαυτό τους για την αποτυχία του.>>

Πώς σε κάνει να αισθάνεστε η συγκεκριμένη διατύπωση;

Ίσως σου γεννά ανάμεικτα συναισθήματα, σε ξαφνιάζει, μπορεί να σου φαίνεται πέρα για πέρα αναληθής ή να νιώθεις κάπου βαθιά μέσα σου πως σε αγγίζει. Πως κάτι έχει να σου πει.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ.

Είτε έχεις κάνει δίαιτα στο παρελθόν είτε όχι, είναι πολύ πιθανό ότι, γνωρίζεις αρκετά καλά πολλούς από τους κανόνες που συχνά προωθούν οι δίαιτες, ακόμη κι όταν προβάλλονται σαν ευέλικτα προγράμματα διατροφής.

Αυτό που, όμως, ίσως δεν είχες αναλογιστεί ποτέ μέχρι τώρα είναι το πόσο πολύ σε έχει βλάψει η νοοτροπία της δίαιτας στον τρόπο που σκέφτεσαι και στη σχέση που έχεις αυτή τη στιγμή όχι μόνο με το φαγητό, αλλά και με το σώμα σου.

Αρνητικά συναισθήματα, ένα μόνιμο αίσθημα ντροπής, αποτυχίας, απογοήτευσης, τύψεις, ενοχές και δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματός σου.

Εάν όλα αυτά σου είναι οικεία, τότε είναι πολύ πιθανό πως η Νοοτροπία της Δίαιτας έχει ήδη εισχωρήσει βαθιά μέσα σου είτε το έχεις συνειδητοποιήσει είτε όχι.

Όλα αυτά, όμως, μπορούν –και αξίζει– να αλλάξουν, επειδή πολύ απλά σου στερούν την καθημερινά σου χαρά, κλέβουν την πολύτιμη ενέργειά σου και μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν την ποιότητα της ζωής σε πολλά επίπεδα.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής έρχεται να καλύψει αυτό το «κενό» που προκύπτει όταν ένας άνθρωπος συνειδητοποιεί πως η δίαιτα δεν μπορεί να του προσφέρει τις λύσεις που ψάχνει, αλλά αντιθέτως μπορεί αυτή να ήταν και η αρχική αιτία που τον οδήγησε στο να αναπτύξει μια διαταραγμένη σχέση με το φαγητό.

Ανακαλύπτοντας τις 10 Αρχές ή αλλιώς τα 10 «σκαλοπάτια» του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής θα εξασκηθείς στο να αναγνωρίζεις τις πραγματικές ανάγκες του σώματός σας κάθε στιγμή και στη συνέχεια θα μάθεις πώς να τις ικανοποιείς με τον κατάλληλο τρόπο, έγκαιρα και χωρίς κριτική. Αυτή η διαδικασία θα σε απομακρύνει από τα κουτάκια της δίαιτας και θα σου ανοίξει το δρόμο για να συνδεθείς ξανά με τη σοφία του σώματός σου και να χτίσεις μία σχέση εμπιστοσύνης με αυτό.

Αποτελεί μία προσέγγιση που θα σε κάνει να αισθάνεσαι συνολικά καλύτερα με τον εαυτό σου, θα μειώσει σημαντικά το άγχος και την ανησυχία σου γύρω από το φαγητό, ενώ θα διαπιστώσεις πως οι τύψεις που κάποτε σε βασάνιζαν θα αρχίσουν να διαλύονται να αποχωρούν. Φαντάζεσαι πόσο μεγάλο δώρο είναι αυτό για εσένα;

Μπορείς να σκεφτείς έστω και για ένα λεπτό αυτή την αίσθηση ελευθερίας που θα αισθάνεσαι και τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση που θα κερδίσεις όταν αρχίσεις να εμπιστεύεσαι το σώμα σου και πάψεις να το πολεμάς;

ΕΙΝΑΙ…ΠΕΡΙΕΡΓΟ. ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.

Καταλαβαίνω απόλυτα όλους τους πιθανούς προβληματισμούς, ανησυχίες και απορίες που μπορεί να δημιουργούνται μέσα σου διαβάζοντας τα παραπάνω λόγια. Ο Διαισθητικός Τρόπος Διατροφής είναι σίγουρα κάτι πρωτόγνωρο και ενδεχομένως κάτι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με όλα όσα είχες μάθει και δοκιμάσει μέχρι τώρα.

Πιστεύω βαθιά πως αξίζει σε όλους τους ανθρώπους να έχουν μία υγιή σχέση με το φαγητό και το σώμα τους, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα και όλες τις υπόλοιπες πτυχές της ζωής τους. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να το καλλιεργήσεις κι εσύ μέσα από το μονοπάτι του Διαισθητικού Τρόπου Διατροφής. Θα χαρώ να σταθώ πιστός σύμμαχός σου στη διαδρομή για να το διασχίσουμε μαζί.

Μη ξεχνάς πως ο πραγματικά ειδικός για το σώμα σου μπορείς να είσαι μόνο εσύ, επειδή εσύ είσαι το μοναδικό άτομο που ζει μέσα σε αυτό. Είμαι εδώ για να σε ενθαρρύνω και να σε υποστηρίζω, ώστε να ανακαλύψεις όλες τις απαντήσεις που αναζητούσες πάντοτε αλλού και έξω από εσένα, μα εκείνες ήταν στο μόνο σημείο που δεν έψαξες ποτέ: το σώμα σου.

Με απεριόριστη εκτίμηση και σεβασμό προς όλους, όσοι έχουν ταλαιπωρήσει το σώμα και την ψυχή τους μέσα από τον άδικο αγώνα των διαιτών,

Κωνσταντίνα

 

 

 

Το πρώτο μου ψηφιακό βιβλίο με τίτλο «Βγες από τον φαύλο κύκλο της δίαιτας» κυκλοφόρησε!

X