13Οκτ

“Βλέπω το σώμα μου να γεμίζει και όλο αυτό με «τρομάζει» και με «στενοχωρεί». Ύστερα από μια μεγάλη απώλεια βάρους, το λίπος στο σώμα μου έπεσε κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να χάσω την περίοδό μου. Τώρα προσπαθώ να επαναφέρω τα φυσιολογικά επίπεδα λίπους στο σώμα μου, επειδή θέλω να αποκτήσω ένα μωράκι.

Παρ’ όλ’ αυτά, η αύξηση βάρους με κάνει να πιστεύω πως εγκαταλείπω τον αρχικό μου στόχο (το σώμα που πάντα ήθελα). Προσπαθώ να βρω την ισορροπία, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι περίμενα…”

 

Αυτό το μήνυμα που δέχθηκα στο instagram στάθηκε η αφορμή για να θελήσω να γράψω το άρθρο που διαβάζεις αυτή τη στιγμή. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος μου εκφράζει την έντονη ανησυχία που βιώνει όταν το σώμα του αρχίζει να επανακτά την αρμονία.

Τι ειρωνεία! Το σώμα σου να θεραπεύεται και εσύ να ανησυχείς…

Οι βιολογικές λειτουργίες του οργανισμού σου να βρίσκουν ξανά την ισορροπία τους και εσύ να προβληματίζεσαι για το «τι θα σκεφτούν οι άλλοι» και για τα σχόλια που πιθανώς θα δεχτείς.

Όχι, δεν πρόκειται για ειρωνεία.

Αυτό που περνάς -και μαζί σου το περνάνε αμέτρητοι επιπλέον άνθρωποι- είναι το αποτέλεσμα της τοξικής κουλτούρας, στην οποία ζούμε.

Δεν μπορούμε πια να το κρύβουμε: η Βιομηχανία της Δίαιτας έχει εισχωρήσει παντού και έχει δημιουργήσει μία εντελώς διαστρεβλωμένη αντίληψη γύρω από το «ιδανικό σώμα» και το «σωστό τρόπο διατροφής».

Όλο το ζήτημα ξεκινάει από τη στιγμή που η Κουλτούρα της Δίαιτας έχει καταφέρει να μας πλασάρει μέσα από ένα πολύ καλά οργανωμένο και επιθετικό τρόπο marketing -ή πιο απλά, βομβαρδίζοντάς μας καθημερινά από παντού- πως το να έχει κανείς ένα αδύνατο σώμα τον καθιστά αυτόματα ανώτερο άνθρωπο.

Με λίγα λόγια, η Βιομηχανία της Δίαιτας, μαζί με όλους τους πιστούς εκπροσώπους της (περιοδικά, εταιρίες με προϊόντα ομορφιάς και αμφιβόλου προελεύσεως σκευάσματα διατροφής, “celebrities”, “infulencers” κ.ά) έχουν συνδέσει το «αδύνατο» με την «ηθική».

«Ο αδύνατος είναι πιο επιτυχημένος.»

«Ο αδύνατος μπορεί να επιβάλλεται στον εαυτό του, έχει αυτοκυριαρχία.»

«Ο αδύνατος μπορεί να ζήσει -και αξίζει να ζήσει- μια πιο χαρούμενη ζωή.»

«Ο αδύνατος αξίζει την αγάπη και την αποδοχή.»

«Ο αδύνατος έχει μία πιο άνετη και ευτυχισμένη ζωή.»

Όλες αυτές οι στερεοτυπικές αντιλήψεις γύρω από το «υπέρτατο αγαθό» του αδύνατου σώματος είναι κάτι που το έχεις διδαχθεί.

Μπορεί να μη στο είπε ποτέ κάποιος ευθέως, αλλά όλα τα μηνύματα, με τα οποία μεγάλωσες και ενδεχομένως δέχτηκες και από την ίδια σου την οικογένεια, ορισμένους δασκάλους στο σχολείο, στο μπαλέτο ή το στίβο και φυσικά μέσα από τις ταινίες* και τις διαφημίσεις, σε έκαναν να καταλάβεις το ίδιο πράγμα:

Είναι “καλό” να είσαι αδύνατος σε αυτή τη ζωή. Αδύνατος, πάση θυσία.

*Το άτομο που έχει μεγαλύτερο σώμα είναι δυστυχισμένο, ανίκανο, τεμπέλης, ο «γκαφατζής» της παρέας, ο ατσούμπαλος που όταν χάσει κιλά, ξαφνικά η ζωή του αλλάζει προς το καλύτερο, βρίσκει τον ιδανικό σύντροφο, κερδίζει τη δουλειά που πάντα ήθελε και γίνεται επιτυχημένος σε όλα.

Και ερχόμαστε, λοιπόν, ξανά σε εσένα -και μαζί με εσένα με άλλα τόσα άτομα-, που αυτή τη στιγμή έχεις επιλέξει συνειδητά να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου κι, όμως, αισθάνεσαι τόσο αντιφατικά συναισθήματα μέσα σου.

Σε θαυμάζω.

Σε θαυμάζω για το κουράγιο και τη δύναμη που έχεις να αντισταθείς σε αυτή την καταστροφική νοοτροπία της δίαιτας και να πεις «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΙΑ».

Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση το να καταφέρεις να πας κόντρα στον καταιγισμό μηνυμάτων που δέχεσαι καθημερινά από παντού (μία σύντομη περιήγηση στο Instagram αρκεί για να σε κάνει να πιστέψεις πως το παν σε αυτή τη ζωή είναι να είσαι αδύνατος) και να επιλέξεις την αποδοχή και την αυτο-φροντίδα έναντι της αυτοτιμωρίας.

Τώρα αρχίζεις να καταλαβαίνεις για ποιους λόγους βιώνεις τόσο ανάμεικτα συναισθήματα;

Μπορείς να αναγνωρίσεις πως η φυσιολογική αύξηση του βάρους σου «χτυπάει» επάνω σε αυτές τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις που η ίδια η Βιομηχανία της Δίαιτας έχει κατασκευάσει για να «ξεπουλήσει» τα εμπορεύματά της;

Μήπως όλα αυτά τα ερεθίσματα έχουν εσωτερικευθεί βαθιά μέσα σου και έχεις διαμορφώσει και εσύ ένα σύνολο από δυσλειτουργικές αντιλήψεις, τις οποίες έχεις ταυτίσει με το «αδύνατο σώμα»;

Όπως καταλαβαίνεις, είναι πολύ φυσιολογικό και ανθρώπινο να έχει συμβεί κάτι τέτοιο…

Για να καταφέρεις να αποκτήσεις έναν νέο τρόπο σύνδεσης με το ίδιο σου το σώμα, είναι σημαντικό να αντιληφθείς αρχικά ποιες είναι οι δικές σου πεποιθήσεις γύρω από το αδύνατο σώμα…

Τι είναι αυτό που αισθάνεσαι πως θα «εγκαταλείψεις», καθώς το σώμα σου αλλάζει;

Μήπως δεν είναι το πώς θα δείχνει το σώμα σου πραγματικά, αλλά το τι έχεις συνδέσει εσύ με την ιδέα ενός πιο αδύνατου σώματος;

Τι είναι αυτό που σε τρομάζει πιο πολύ;

Η φυσιολογική αύξηση των επιπέδων λίπους στο σώμα σου ή οι σκέψεις που κάνεις γύρω από αυτή;

Τι είναι αυτό που σε στενοχωρεί; Το να αλλάξει το σώμα σου ή οι αντιλήψεις που έχεις γύρω από αυτή την αλλαγή;

Προσπάθησε να παρατηρήσεις τις σκέψεις σου και να κοιτάξεις πιο βαθιά μέσα σου….

Με φιλική περιέργεια, χωρίς διάθεση για αυτοκριτική…

Τι σημαίνει για εσένα το να έχεις ένα αδύνατο σώμα;

Από πότε ξεκίνησε να καλλιεργείται μέσα σου αυτός ο τρόπος σκέψης γύρω από το σώμα;

Ποιος ήταν ο αρχικός λόγος που βρέθηκες να προσπαθείς να αλλάξεις το σώμα σου;

Μήπως υπάρχουν άτομα στο κοντινό περιβάλλον σου, τα οποία έχουν πολύ «ψηλά» το να έχει κάποιος αδύνατο σώμα;

 

 ΘΥΜΗΣΟΥ: Η αύξηση βάρους -όπως και η μείωση βάρους- αποτελούν δύο ουδέτερα γεγονότα.

Είναι η Κουλτούρα, στην οποία ζούμε, που μας έχει κάνει να συνδέσουμε τη μείωση βάρους με κάτι «καλό» και την αύξηση με κάτι «κακό».

Οι αλλαγές στο βάρος στην πραγματικότητα δε δείχνουν απολύτως τίποτα ούτε για την προσωπικότητα, αλλά ούτε και για την αξία ενός ανθρώπου.

Είναι σκληρό να πρέπει να αντιμετωπίζει κανείς με ψυχραιμία και αυτο-συμπόνοια αυτή την καθημερινή πλύση εγκεφάλου.

Σε καταλαβαίνω.

Όλα, όμως, ξεκινούν από τη στιγμή που συνειδητοποιήσεις πως πρόκειται για κατασκευασμένες, στερεοτυπικές αντιλήψεις που αποσκοπούν στο οικονομικό κέρδος.

Τι σημαίνει για εσένα το να “χάσεις” ή να “πάρεις” κιλά;

Ποια ευαίσθητη «χορδή» σου αγγίζει;

Σιγά -σιγά θα αρχίσεις να ανακαλύπτεις και να «ξεσκεπάζεις» πως … όλες οι συνδέσεις που είχες κάνει γύρω από το αδύνατο σώμα αποτελούν απλώς μία σειρά από διαστρεβλωμένες αντιλήψεις.

Και ξέρεις κάτι;

Το σύστημα αντιλήψεων που έχεις αυτή τη στιγμή, είναι κάτι που μπορείς να το αλλάξεις.

Για την ακρίβεια, μπορείς να το «φιλτράρεις» και να το επαναδιαμορφώσεις σε έναν λειτουργικό και ωφέλιμο για εσένα, τρόπο σκέψης.

Θέλει χρόνο και υπομονή, αλλά είναι εφικτό.

Είμαι σίγουρη πως μπορείς να τα καταφέρεις.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κάνεις ήδη κάτι που σε φοβίζει, αποδεικνύει πως μέσα σου υπάρχει μία υποστηρικτική φωνή που θέλει να σε φροντίζει.

Αυτή η προστατευτική φωνή θα σε βοηθήσει να κάνεις το καλύτερο για εσένα, ώστε να μπορέσεις να υποδεχτείς το θαύμα της ζωής σου μέσα στο ίδιο σου το σώμα.

Το σώμα σου θα φέρει το θαύμα.

Και δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από αυτό.

 

Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά!

 

 

 

 

 

Το πρώτο μου ψηφιακό βιβλίο με τίτλο «Βγες από τον φαύλο κύκλο της δίαιτας» κυκλοφόρησε!

X